iReves,

innovació en Reubicació de Vehicles d'Emergències Sanitàries

una eina intel·ligent
de decisió

Objectius

iReves té com a finalitat desenvolupar eines intel·ligents en temps real que proporcionen a la persona que gestiona els vehicles d’emergència sanitària quina és la millor ubicació d’aquests vehicles a cada moment.

iReves té en compte la informació rellevant per al servei en cada instant i depenent dels objectius que es vulguen optimitzar, proporcionarà un conjunt de solucions que pretenen traure el màxim partit als recursos disponibles, tot mantenint en tot moment la qualitat del servei i la cobertura assistencial.

En què consisteix?

iReves pretén mostrar a la resta d’agents econòmics i socials valencians com, gràcies al coneixement, la recerca i, conseqüentment, la innovació, es pot dissenyar un sistema resilient de presa de decisions capaç de proposar decisions, tant reactives com proactives, en l’àmbit de la gestió de la ubicació de vehicles d’emergència sanitària.

El projecte té dues peces fonamentals:

Reves data, la finalitat de la qual és transformar les dades en informació rellevant per al nucli de ireves: reves mind.

Reves mind, que té com a objectiu proporcionar solucions als problemes de reubicació identificats. Per a això, compta amb un conjunt d'eines (reves static, reves dinamic, reves  map, reves simula) que s'activaran segons la decisió que es vol prendre.

Beneficis

Tindre els vehicles d’emergència sanitària millor situats es tradueix en un increment de la qualitat del servei:

s’atenen més emergències en menor temps.

ODS

Objectius de Desenvolupament Sostenible

Objectiu 3:
Salut i benestar,

dins de la Meta 3.D Reforç en la gestió de riscos sanitaris

Objectiu 8:
Treball decent i creixement econòmic,

dins de la Meta 8.2 Elevar la productivitat a través de la diversificació, tecnologia i innovació.

Objectiu 9:
Indústria, innovació i infraestructura,

dins de les metes 9.5 Augment de la recerca científica, capacitat tecnològica i 9.B Desenvolupament de la tecnologia, recerca.

Objectiu 17:
Aliances per a aconseguir els objectius

i, en concret, la Meta 17.17 Foment d'aliances públic-privades

EINES

Cada vehicle d'emergència sanitària té una base des de la qual part per a atendre una emergència i a la qual torna una vegada finalitza. Aquesta ubicació dels vehicles és estàtica perquè es repeteix torn rere torn de treball. No obstant això, de vegades, sorgeixen contratemps (vehicles no disponibles, increment d'emergències...) que necessiten modificar transitòriament aquesta ubicació. Reves static proporciona models exactes i aproximats per a proporcionar solucions a aquest problema de reubicació estàtica.

Cada vehicle d'emergència sanitària té una base habitual assignada des de la qual part per a atendre una cridada. Quan s'inicia un torn de treball, tots els vehicles estan en les seues bases i la cobertura és total. No obstant això, conforme els vehicles comencen a moure's per a atendre emergències aquesta cobertura va canviant. Dins d'aquest entorn sorgeix el problema de la relocalització. Des de reves dinamic es proposa canviar transitòriament la base habitual d'un vehicle per a aconseguir millorar la cobertura a curt termini del Servei d'Emergències Sanitàries.

Aquesta eina té com a finalitat ajudar a visualitzar fàcilment l'impacte que les decisions poden tindre sobre la quantitat de població que estaria coberta davant una emergència.

Aquesta eina analitza l'impacte de les solucions proposades per reves static i reves dinamic abans d'implementar-les en un entorn real. Gràcies a reveus simula es pot observar l'impacte a curt i llarg termini d'una decisió. Això permet detectar informació o situacions no considerades que s'incorporaran als algorismes de les altres eines, tot millorant la seva resposta a l'hora de proporcionar decisions en un entorn real.

Divulgació

Mª Fulgencia Vila i Yulia Karpova realitzen un seminari en la Facultat de Matemàtiques de Burjassot de València presentant el projecte ireves a la comunitat universitària.

Yulia Karpova presenta en el VIII Congrés d’I+D+i “Creant Sinèrgies” celebrat al Campus d’Alcoi de la UPV la ponència: Heurístiques basades en l’anàlisi d’isòcrones per al problema de la reubicació dinàmica de vehicles sanitaris.

Miguel Angel Vecina presenten en el VIII Congrés d’I+D+i “Creant Sinergies” celebrat al Campus d’Alcoi de la UPV la ponència: Resolució d’un problema real de relocalització dels vehicles d’emergència sanitària. 

https://www.congresocreandosinergias.com/

Yulia Karpova ha presentat la ponència “Reubicació dinàmica de vehicles sanitaris” en l’I Workshop Internacional Dones Investigadores Innoven en la sessió de “Noves Tecnologies per al Diagnòstic i la Gestió en Salut”

https://www.sonpioneras.es/i-workshop-internacional-de-experiencias-de- transferencia-de-conocimiento/

Participants
i col·laboradors

Equip investigador

Carmen Aguilera Morillo

Professora Titular de la UPV. Investigadora

Juan Miguel Alberola Oltra

Professor Titular de la UPV. Investigador

Andrea Conchado Peiró

Professora Contractada Doctor de la UPV. Investigadora

Joan Ciprià Moreno

Tècnic Superior

Yúlia Karpova Krylova

Tècnic Superior

Rubén Ruiz García

Catedràtic de la UPV. Investigador

Víctor Sánchez Anguix

Professor Ajudant Doctor de la UPV. Investigador

Eva Vallada Regalado

Professora Titular de la UPV. Investigadora

Miguel Angel Vecina García

Tècnic Superior

Mª Fulgencia Villa Juliá

Professora Titular de la UPV. Investigadora i Responsable del Projecte

Ramón Álvarez-Valdés Olaguíbel

Catedràtic de la UV. Investigador

José Manuel Belenguer Ribera

Professor Titular de la UV. Investigador

Logo_ITI_INVESTIGATE_TO_INNOVATE_VERTICAL
logo ses

Aquest projecte compta amb la implicació i col·laboració del Servei d’Atenció Sanitària a les Urgències i les Emergències (SASUE) de la Comunitat Valenciana i, especialment, de l’àrea de Coordinació de Transport Sanitari i del Servei d’Emergències Sanitàries (SES) de la Comunitat Valenciana.

Gràcies a la seua inestimable ajuda, facilitant-nos informació i dades rellevants de les urgències i emergències sanitàries i del funcionament del sistema valencià d’emergències sanitàries, podem verificar la idoneïtat de les eines que integren ireves en un entorn real.

Contacte:

El projecte iReves (Innovació en Reubicació de Vehicles d’Emergències Sanitàries), “una eina intel·ligent de decisió”, ha estat concedit per l’Agència Valenciana de la Innovació en el marc de la convocatòria d’ajudes Accions complementàries d’impuls i enfortiment de la innovació publicada en DOGV núm. 9002, el dia 21.01.2021 pertanyent el Pla/Programa ajudes en matèria d’enfortiment i desenvolupament del Sistema Valencià d’Innovació per a la millora del model productiu per als exercicis 2021 a 2023.